Otopratik Logo
close hamburger menu
Araç Neden Yağ Yakar?

Araç Neden Yağ Yakar?

Araç Neden Yağ Yakar?

Araç neden yağ yakar, sorusu hemen her araç sahibinin yanıtını merak ettiği sorulardan biri. Aracın yağ yakması, motorda ciddi sorunlara neden olabileceği için çok endişe verici bir tablo çizer. Peki, motor neden yağ yakar? Bu soruya detaylıca yanıt verelim…

Motorun Yağ Yakmasının Nedenleri

Öncelikle söz konusu olan yağ, motor yağı. Bu yağ, motorun randımanlı çalışması için çok önemli. Motor yağının eksilmesi, partiküllü olması, kötü olması ya da olmaması; motorun hem performansı hem ömrü için, diğer yandan da yakıt tüketimi ekonomisi için çok olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle motor yağının temiz olması ve yeterli miktarda bulunması önemli. Ancak bazen motor, yakıt yerine yağ yakar. Bu, çok tehlikeli durumunun nedeni nedir ve motorun yağ yaktığı nasıl anlaşılırsorularına yanıt verelim. Ama önce motor yağı nedir sorusunun yanıtına bakalım...

Motorun Yağ Yakmasının Nedenleri

Motor Yağı Nedir?

Araç mekaniği konusuna çok yabancı olan pek çok insan, motor yağı ile akaryakıtı birbirine karıştırabilir. Kavramsal olarak benziyorlar zira. Ancak işlevsel olarak da içerik olarak da çok farklılar. Motorun ikisine ihtiyaç duyması dışında tabi…

Motor yağı, motorun hareketli parçaları üzerinde ince bir tabaka oluşturup parçaların sürtünmesine engel olur. Zira, söz konusu sürtünme parçaların aşınmasına ve zamanla işlevini yitirmesine neden olur. Ayrıca parçaların daha kolay hareket etmesine yardım eder. 

Motor yağı zamanla eskir. Motor yağının eskimesi, içinin partiküllerle dolması ve yeni motor yağında olduğu gibi homojen akışkan temiz dokusunu kaybetmesi anlamına gelir. Diğer yandan motor yağı zamanla azalabilir. Bu nedenle motor yağının sıklıkla kontrol edilmesi, gerektiğinde değiştirilmesi gerekir. Motor yağı değişimi, çok zor değildir. Ancak uzman ellerde yapılması tavsiye edilir. Motor yağı kontrolü ve motor yağı değişimi için Otopratik uzmanlığına güvenebilirsiniz. Motor yağı değişimi fiyatları hakkında da online olarak otopratik.com.tr üzerinden bilgi alabilirsiniz. Bu amaçla fiyat listesine bakabilirsiniz. 

Motorun Yağ Yaktığı Nasıl Anlaşılır?

Motorun Yağ Yaktığı Nasıl Anlaşılır?

Motorun pistonlarının altında motor yağı üstünde yakıt ve hava karışımı bulunur. Bazen motor yağı, yukarıdaki karışıma dahil olur. O zaman motor, yağ yakar. 

  • Egzoz Dumanının Rengi Mavi Olur!

Egzoz dumanın rengi mavi ise motor yağ yakıyordur. Motor yağının yanma odalarına gitmesini sağlayan segmanlar ya da supap contaları aşınınca yağ, silindirlerin içine kaçarak yanar ve dışarı atılmaya çalışılır. Bu da mavi egzoz dumanı ile kendini belli eder. 

  • Motor Hava Üfler

Motor kapağı açıldığında hava üflüyorsa yine bir yağ yakma sorunu söz konusu olabilir. Bu durum, servislerde motor üflemesi olarak bilinir.  Araç sıcakken motor kapağı açılınca hava üflemesi olur. 

  • Motor Yağı Ölçümünde Anlaşılır!

Kontak kapalıyken yağ çubuğu ile yağ seviyesi ölçülmelidir. Her yağ çubuğunda ideal seviyeyi belirten bir işaret vardır. Eğer çubuktaki yağ izleri bu işaretin altında kalıyorsa motorun yağı eksiliyor demektir. Bu da motor yağ yakıyor anlamına gelir. 

 

Motorun Yağ Yakmasının Nedenleri Nelerdir?

Motorun yağ yakmasına neden olan birden fazla etken olabilir. Ancak sebep genellikle mekanik sorunlardan kaynaklanır. Şimdi, motorun yağ yakma sebeplerini listeleyelim:

  • Motor Segmanlarının Gevşemesi

Motor pistonlarının uç kısımlarında bulunan segmanlar zaman içinde gevşeyebilir. Bu nedenle yağ, pistonların üstüne çıkmaya başlar. Motor da yakıt ve hava karışımıyla birlikte yağı yakmaya başlar. 

  • Zarar Gören Subaplar

Araçta yağ yakma sebepleri arasında en sık görüleni ise supapların zarar görmesidir. Emme supapları ve yanındaki parçalar arızalandığında yağ, yanma odasına kaçar. Bu da motorun yağ yakmasıyla sonuçlanır.

  • Motor Yağı Eksikliği

Motor yağı, aracın randımanlı çalışması için çok değerlidir. Bu nedenle belirli aralıklarla kontrol edilmesi gerekir. Periyodik bakımda da motor yağı kontrolü yapılır. Eksikse tamamlanır, eskiyse yenilenir. Eğer motor yağına dikkat edilmezse ve motor yağ seviyesi azalırsa ilerleyen zamanlarda pistonların ve motordaki diğer hareketli parçaların aşınması söz konusu olur. Daha sonra yağ eklense bile aşınan bu parçalar arasından motora yağ sızar. Pistonların yağ sızdırması da yağ yakmanın önemli nedenleri arasındadır. Ayrıca motoru uzun süre çok yüksek devirlerde çalıştırmak da segmanların performansını etkileyerek yağ sızdırmasına neden olabilir.

Hangi Araçlarda Yağ Yakma Daha Fazla Görülür!

Yukarıda paylaştığımız mekanik sorunlar nedeniyle araçlarda yağ yakma sorunu ile karşılaşılabilir. Tüm bu mekanik problemlerle birlikte genellikle 500 bin km’yi geçmiş olan araçlarda ve 20-30 yaş arasındaki araçlarda motor yağ yakması ihtimali daha fazladır. Elbette aracın yaşına rağmen çok iyi bakılmış olması, bir istisnadır. 

Motor Yağ Yakıyorsa Ne Yapmalı?

Motorun yağ yakması halinde çok ciddi zararlar söz konusu olabileceği için en kısa sürede teknik destek almanız önerilir. Oto bakım hizmeti ile aracın motor yağı yakma sebebi araştırılmalıdır. Motor arızası kapsamında değerlendirilen bu konuda alanında uzman bir ekipten destek almak üzere Otopratik uzmanlığına güvenebilirsiniz. Otopratik’ten araç bakım randevusu almak ya da oto servis fiyat bilgisi almak üzere online olarak ilerleyebilirsiniz. Ayrıca dilerseniz WhatsApp üzerinden de hem randevu alabilir hem de fiyat bilgisi edinebilirsiniz.