Arabanızın kontağının anahtarını çevirdiğinizde çalışmıyorsa pek çok soru işareti bir arada gelebilir. Ancak paniğe kapılmadan önce, sorunu teşhis etmek ve muhtemelen bu sorunu kendiniz düzeltmek için atabileceğiniz birkaç basit adım vardır.
Arabanız çalışmadığında, profesyonel yardım çağırmadan önce, sorunu kendiniz belirleyip çözebilmeniz için kontrol edebileceğiniz birkaç temel şey vardır. Öncelikle, akünüzün düzgün çalıştığından emin olmanız gerekir. Aküde yaşanan bir problem marş basmaması durumuna yol açabilir. Anahtarı çevirdiğinizde gösterge paneli ışıklarının yanıp yanmadığına bakabilirsiniz. Işıklar loşsa veya hiç yanmıyorsa, akünüz bitmiş veya boşalmış olabilir.
Motoru çalıştırmaya çalıştığınızda tıkırtı sesleri olup olmadığını dinleyebilirsiniz. Tıkırtı sesi genellikle zayıf bir aküye veya marş motoru sorunlarına işaret eder. İncelenmesi gereken bir diğer önemli bileşen yakıt seviyesidir. Bazen en basit açıklama deponun boş olması veya yakıt göstergesinin arızalı olmasıdır. Ayrıca, aracınızın tamamen 'Park' veya 'Boş' konumunda olduğundan emin olun. Çünkü birçok araçta diğer viteslerde çalışmayı engelleyen güvenlik özellikleri bulunur.
Marş motoru, motorun çalışma sürecini başlatan önemli bir bileşendir. Marş motorunun arızalanmasına veya düzgün çalışmamasına birkaç sorun neden olabilir. İlk olarak, marş motoru çalışmak için elektrik gücüne güvendiğinden, bitmiş veya zayıf bir akü genellikle temel nedendir. Aşınmış veya gevşek akü terminalleri de marşa giden elektrik akışını kesebilir.
Marş motorunun çalışmamasının bir diğer nedeni dahili bileşenlerin yıpranmış veya marş selenoidinin arızalanmış olmasıdır. Bu da marşın basmamasına dolayısıyla motorun çalışmasını engeller.
Akü sağlam ama marş basmıyor ise durumun nedenlerinden biri hasarlı kablolar veya atmış sigortalar gibi kontak anahtarı veya kablolama ile ilgili sorunlar olabilir. Bazı durumlarda, sıkışmış bir volan veya aşınmış marş dişlisi dişleri gibi mekanik sorunlar marş motorunun düzgün şekilde çalışmasını engelleyebilir.
Arabanız çalışmadığında sistematik bir yaklaşım izleyerek sorunu belirleyebilir ve güvenli yolculuğunuza hızla geri dönebilirsiniz.
Bu adımları uygulayarak, aracınızın neden çalışmadığını anlayabilir ve sorunu çözmek için gerekli adımları atabilirsiniz. Kimi durumlarda uzman işçilik ve kaliteli malzemelerin kullanımı kritik öneme sahiptir. Aracınızla ilgili herhangi bir konuda Otopratik uzmanlarına güvenebilirsiniz.
Öncelikle, aracınızın aküsünü kontrol edin. Tamamen sessiz bir ateşleme genellikle bitmiş veya zayıf bir aküden kaynaklanır. Bu durumu net bir şekilde tespit etmek için gösterge panelini kontrol edebilirsiniz. Akü şüpheli görünüyorsa, takviye kabloları ve başka bir araç kullanarak aracınızı takviye ile çalıştırmak bir seçenek olabilir. Araç takviyeden sonra çalışıyorsa, en kısa zamanda akü veya alternatöre bakım gerekir.
Tık sesi, marş motorunun motoru çalıştırmak için yeterli elektrik gücü almaması nedeniyle oluşur. İlk adım yine aracınızın aküsünü kontrol etmektir. Akü terminallerinde korozyon belirtileri olup olmadığına bakın. Korozyon bağlantıyı engelleyebilir. Araç takviye ile çalıştırıldıktan sonra çalışırsa, akünün değiştirilmesi veya şarj edilmesi gerekebilir. Ancak takviye ile çalıştırma işe yaramazsa ve hala tık sesi duyuyorsanız, marş motoru arızası veya elektrik sisteminde bir sorun olabilir.
Anahtarı çevirip motor krank sesini duyuyorsanız ancak aracınız hala çalışmıyorsa, motorun ateşlemeye çalıştığı ancak bir şeyin motorun düzgün bir şekilde ateşlemesini engellediği açık bir işarettir. Bu durum, uzmanların doğru teşhis koymasına yardımcı olacak bilgiler sağlayabilir.
Öncelikle yakıt beslemesini kontrol edin; aracınızın benzini bitmiş olabilir. Bazen yakıtın motora ulaşmasını engelleyen tıkalı bir yakıt filtresi olabilir. Ardından ateşleme sistemini göz önünde bulundurabilirsiniz. Arızalı bujiler veya arızalı bir ateşleme bobini, motorun yakıt-hava karışımını ateşlemesini önleyebilir.
Peki araç vurdurularak çalıştırılır mı? Riskleri nelerdir? Aracı vurdurmak yani iterek çalıştırmak ya da takviye kablosuyla başka bir araçtan enerji alarak çalıştırmak, aküsü bitmiş araçlar için başvurulan yaygın yöntemlerdir. Ancak her iki yöntemin de dikkatli uygulanması gerekir. Vurdurma yöntemi manuel şanzımanlı araçlarda acil durumlar için işe yarasa da motor ve elektronik sistemlere zarar verme riski taşıdığından önerilmez. Otomatik şanzımanlı araçlarda ise bu yöntem kesinlikle uygulanmamalıdır.
Arabanızın "Park" veya "Boş" konumunda olduğundan ve ayağınızın fren pedalına sıkıca bastığından emin olun. Bazen sorun bitmiş bir akü kadar basit olabilir. Bu durumda, takviye kabloları ve şarjlı aküsü olan başka bir araç kullanarak arabanızı çalıştırmak genellikle işe yarayabilir.
Ayrıca, arabanızda manuel şanzıman varsa, vitese takarak ve motoru çalıştırmak için debriyajı hemen bırakarak iterek çalıştırmayı deneyebilirsiniz. Ancak, bu yöntemde dikkatli olun ve yalnızca prosedüre aşinaysanız deneyin.
Arabanız çalışmıyorsa ve akünün bittiğinden şüpheleniyorsanız, takviye kabloları kullanarak çalıştırmak hızlı ve etkili bir çözümdür. Başlamadan önce, kaliteli bir takviye kablosu setiniz olduğundan ve tam şarjlı aküsü olan başka bir araca erişiminiz olduğundan emin olun. Öncelikle, çalışan arabayı kabloların her iki aküye ulaşabileceği kadar yakın park edin.
Her iki motoru ve ışıklar ve radyolar gibi tüm elektrikli bileşenleri kapatın. Sonra, kırmızı (pozitif) takviye kablosu kelepçesini bitmiş akünün pozitif terminaline bağlayın. Ardından kırmızı kablonun diğer ucunu iyi akünün pozitif terminaline takın. Bundan sonra, siyah (negatif) kelepçeyi iyi akünün negatif terminaline bağlayın. Güvenlik için, diğer siyah kelepçeyi bitmiş akünün olduğu aracın motor bloğundaki veya şasesindeki boyanmamış metal bir yüzeye takın.
Kablolar güvenli bir şekilde bağlandıktan sonra, çalışan arabanın motorunu çalıştırın ve şarjı aktarmak için birkaç dakika çalışmasına izin verin. Ardından, arabanızı çalıştırmayı deneyin. Çalışırsa, kabloları ters sırayla dikkatlice ayırın: Arabanızdaki siyah kelepçeden başlayarak, sonra takviye arabasındaki siyah kelepçeye ve ardından kırmızı kelepçelere geçin. Alternatörün aküyü yeniden şarj etmesine izin vermek için motorunuzu bir süre çalışır durumda tutun.
Aküyü kontrol etmek, yeterli yakıt olduğundan emin olmak veya mekanik bir soruna dair belirgin işaretler olup olmadığını incelemek gibi temel sorun giderme adımlarını denediyseniz ve araç hala çalışmıyorsa, profesyonel yardım çağırmanın zamanı gelmiş olabilir. Ayrıca, aracınız yoğun bir yol veya dik bir yokuş gibi tehlikeli bir yerdeyse, herhangi bir kazayı önlemek için çekilmesi en iyisidir.
Aracınızın çekilmesini gerektiren diğer durumlar arasında garip sesler, duman gibi ciddi motor sorunları ortaya çıktığında da çekici çağırmak en doğru seçenektir. Yerinde riskli onarımlar yapmaktan kaçının; bunun yerine, çekici çağırmak aracınızın kapsamlı bir teşhis ve onarım için güvenilir bir tamirciye güvenli bir şekilde taşınmasını sağlar. Otopratik aracınızla güvenli yolculuk için gerekli olan tüm onarım, tamir ve parça değişimi hizmetlerinden kaliteli ve güvenilir hizmetler sunmaktadır.
Bazı araç çalıştırma sorunları temel sorun giderme ile çözülebilirken, daha fazla hasarı önlemek veya güvenliğinizi sağlamak için profesyonel destek almanın önemli olduğu belirli durumlar vardır. Örneğin, marşa bastığınızda ses geliyor ancak motor çalışmıyorsa, bu yakıt sistemi, ateşleme sistemi veya motor sensörleriyle ilgili sorunlara işaret ediyor olabilir; bu sorunlar özel teşhis araçları ve uzmanlık gerektirir.
Aracınız marş basmıyorsa ve temel kontrollerle sorunu gideremediyseniz, profesyonel destek almanız önemlidir. Bu tür durumlarda Otopratik’in oto servis noktaları, uzman teknisyenleriyle hızlı ve güvenilir çözümler sunar. Ayrıca, İstanbul'da belirli bölgelerde yerinde oto servis hizmetimizle aracınıza bulunduğunuz konumda müdahale edebiliriz. Aracınızdaki olası arızaların tespiti ve gerekli araç bakım hizmeti için online araç bakım randevusu alabilir ve işlem öncesinde güncel oto servis fiyat listesini inceleyebilirsiniz. Sorunlarınıza hızlı müdahale ederek aracınızı güvenle kullanmaya devam edebilirsiniz.