Otopratik Logo
close hamburger menu

Otopratik Hizmetleri

Elektrikli ve Hibrit Araç Bakım Servisi

Elektrikli ve hibrit aracınızın periyodik bakım, sıvı kontrol ve değişimi ile klima ve jant gibi ihtiyaç duyduğu tüm hizmetleri tek çatı altında Otopratik güvencesi ile kaliteli ve güvenilir bir şekilde almak için hemen randevu alın.

Elektrikli ve Hibrit Araçların Bakıma İhtiyacı Var mı?

Elektrikli araçların ve hibrit araçların da içten yanmalı motorlu araçlarda olduğu gibi periyodik bakıma ihtiyaçları vardır. Elektrikli araçların geleneksel araçlara kıyasla daha az hareketli parçaya sahip olması nedeniyle daha az bakıma ihtiyacı olduğu düşünülse de bu aslında yanlış bir düşüncedir. Bununla birlikte üreticiden üreticiye değişmekle birlikte elektrikli araçlar geleneksel araçlara göre yalnızca daha uzun aralıklarla bakıma ihtiyaç duyar. Elektrikli bir araçta temel olarak bakımı polen filtresi ve soğutma sıvıları değişimi ek olarak bataryanın modül bazında voltaj kontrolü oluşturmaktadır. Hibrit araçlarda ise fosil yakıtla çalışan bir motor bulunduğu için periyodik bakım süresi geleneksel araçlar ile benzer aralıklarda gerçekleştiriliyor.

Elektrikli Araç Bakım Noktaları

 

Elektrikli Araçlarda Düzenli Bakımın Önemi

Elektrikli, hibrit ya da içten yanmalı motorla çalışan araç fark etmeksizin tüm araçlarda düzenli bakım önemlidir. Elektrikli araçlarda düzenli bakım özelinde konuşmak gerekirse bazı konu başlıkları öne çıkar. Bunları aşağıdaki gibi özetleyebiliriz.

  • Uzun Ömürlü Batarya Kullanımı

Elektrikli araçlar için batarya çok önemlidir. Bataryayı uzun ömürlü kullanmak hem aracın uzun süre iyi performansta çalışmasını sağlar hem de bütçenizi korur. Elektrikli araçlarda bataryanın uzun ömürlü olması için düzenli bakım önemlidir.

  • Kabloların Kontrolü

Elektrikli araçlarda kablo ağının düzenli bakımı da önemlidir. Bu amaçla araç bakımında kabloların genel durumu gözden geçirilir. Bir hasar varsa onarım ya da değişim sağlanır. Böylece daha büyük bir sorunun önüne geçilebilir.

  • Fren Sistemi Bakımı

Elektrikli araçlardaki genellikle rejeneratif frenleme sistemi bulunur ve bu sayede fren aşınması daha az olur. Ancak yine de fren balataları ve sıvıları düzenli olarak kontrol edilmelidir. Böylece sistem sorunsuz çalışırken verimlilik sağlanır.

  • Lastik ve Süspansiyon Sistemi

Sadece elektrikli araçlarda değil tüm araçlarda düzenli aralıklarla lastik ve süspansiyon sistemi kontrolü yapılmalıdır. Diğer yandan bataryanın neden olduğu ağırlıkla elektrikli araçlarda lastik aşınması daha hızlı olabilir. Bu nedenle düzenli kontrol önem kazanır.

  • Yazılım Güncellemeleri

Elektrikli araçlarda yazılım güncellemesi önemli bir detaydır. Aracın tüm çalışma sistemi yazılama bağlıdır. Dolayısıyla ondan verim almak için yazılım güncellemelerine hakim olmak, eksik konularda bilgi almak gerekir. Düzenli elektrikli araç bakımları da bu noktada önem kazanır.

Elektrikli Araç Bakımı Nasıl Yapılır?

Elektrikli araçlarda rejeneratif fren sistemi kullanıldığından fren disklerinin aşınması daha yavaş gerçekleşse de yine de fren diskleri ve balataların düzenli şekilde kontrol edilmesi gerekir. Elektrikli araçlarda rejeneratif fren sistemine ek olarak tıpkı geleneksel otomobillerde olduğu gibi hidrolik fren sistemi de bulunur. Bu nedenle de elektrikli araçların bakımında fren hidroliğinin kontrol edilmesi ve hem elektrikli araçlarda hem de hibrit araçlarda 2 yılda bir değiştirilmesi önerilmektedir.

Elektrikli araçlar sahip olduğu bataryalardan dolayı geleneksel otomobillere göre daha ağır olduklarından süspansiyonları ve direksiyon sistemleri daha çabuk yıpranır. Bu nedenle de fren sistemi dışında süspansiyonların ve direksiyon sisteminin kontrolü ve bakımı da oldukça önemlidir.

Elektrikli araç bakımında geleneksel araçlarla en çok benzerlik gösteren noktalar ise silecekler, klima filtreleri gibi elemanlardır. Bu nedenle elektrikli araç bakımlarında silecek suyunun kontrol edilmesi, sileceklerin kontrolü ve gerekli durumlarda yenilenmesi oldukça önemlidir. Klima filtreleri ve hava soğutmalı bataryalı araçlarda toz filtrelerinin değişimi de oldukça önemlidir. Çünkü batarya toz filtrelerinin temizlenmemesi elektrikli araç bataryalarında önemli arızalara yol açabilmektedir.

Elektrikli Araçlarda Bakımın Önemli Parçalar Nelerdir?

Elektrikli araçlar fosil yakıt kullanmadıkları için yakıtın yanması sonucunda belirli parçalarda ısınmaya ve ateşlemeye bağlı sorunlar ortaya çıkmamaktadır. Bu nedenle de hem bakım prosedürleri hem de bakım aralıkları geleneksel araçlara kıyasla daha farklı şekillerde gerçekleşmektedir. Elektrikli araçlarda bakımın en önemli parçaları ise şunlar:

Batarya

Elektrikli araba bakımı konusundaki en önemli parçalardan biri araç bataryasıdır. Ağır bakım olarak bilinen bataryanın 2 bin şarj döngüsünden sonra değiştirilmesi önerilmekte ve bu ise ortalama 600 bin kilometreye denk gelmektedir. Bununla birlikte şarj kapasitesi oldukça düşse de pil hala kullanılabilir. Elektrikli araçların batarya performansı her 10 bin kilometrede %1 oranında azalmakta. Genel olarak tüm elektrikli araç bataryaları kullanıcılara 8 - 10 yıl garanti sunmaktadır.

Lastikler

İster geleneksel ister elektrikli araç olsun bir arabanın bakım sırasında dikkate alınması gereken en önemli parçalardan biri de lastiklerdir. Hem araç performansı hem de sürüş güvenliği açısından oldukça önemli olan lastiklerin rutin bakımlarda kontrol edilmesi ve aşınma, mevsim geçişleri gibi durumlarda değiştirilmesi önerilir. Ek olarak elektrikli araçların ağırlığı ve çalışma prensibi elektrikli araçlara uygun lastik kullanımı gerektirmektedir, içten yanmalı bir araca özel bir lastik kullanımı lastiğin hızla aşınmasına neden olacaktır.

Fren Hidroliği ve Balatalar

Fren hidroliği ve bataryalar periyodik elektrikli araç bakım aralığı sırasında kontrol edilmesi gereken parçalar arasında yer almaktadır.

Filtreler

Hava filtresi ve polen filtresi gibi parçalar elektrikli araçlarda ve hibrit araçlarda da mevcuttur. Bu nedenle de elektrikli otomobil bakımı sırasında bu filtrelerin değişimi de oldukça önemlidir.

Elektrikli Parçalar

Elektrikli araçların çalışma prensibinde tüm yük motor, batarya ve elektrik iletiminden sorumlu parçalar üzerindedir. Bu nedenle de elektrikli araçların ağır bakımlarında bu parçalar kontrol edilir. Ancak bu bakımların mutlaka profesyonel elektrikli araba servisi tarafından gerçekleştirilmesi gerekir.

Elektrik Motoru

Motor bakımları geleneksel araçlarda olduğu gibi elektrikli araçlarda da ağır bakım kategorisine girer. İlk ağır bakımda elektrik motorunun performans ölçümleri detaylı şekilde gerçekleştirilir. Bu bakımda rotar, rulmanlar, fan ve diğer önemli motor bileşenleri kontrol edilir ve gerekli görülürse bu parçaların değişimi yapılır.

Elektrikli ve hibrit araç bakımı ile ilgili merak edilen konulardan biri de elektrikli araç bakım maliyeti oluyor. Elektrikli ve hibrit araçların bakım maliyeti bakım türüne ve bakım sırasında değişen parçalara göre farklılık gösterebiliyor. Ancak elektrikli araçların bakımlarında geleneksel araçlarda bulunan yağ-yağ filtresi, hava filtresi ve yakıt filtresi gibi sıvı ve parçaların değişimi yoktur. Bu sebeple elektrikli araçların bakım maliyeti geleneksel araçlara göre daha avantajlı oluyor sonucuna ulaşılabilir.

Elektrikli Araçlarda Bakım Aralığı Nedir?

Elektrikli araç periyodik bakım aralığı, benzinli ve dizel araçlardan biraz farklı olabilir. Elektrikli araçların bakım aralığı genellikle içten yanmalı motorlu araçlara göre daha uzundur. Çünkü elektrikli araçlarda motor yağı, yağ filtresi, buji gibi bakım gerektiren parçalar bulunmaz. Aracın 30 bin km’sini tamamladıktan sonra ilk periyodik bakımı yapılabilir. 30 bin km’de bir elektrikli araç bakımı yaptırmak önerilir. Araç üreticileri çoğunlukla elektrikli araçlar için:

  • Yılda bir kez ya da,
  • Her 15.000 - 30.000 kilometrede bir bakım yapılmasını önermektedir.

Elektrikli ve Hibrit Araçların Bakımı Nerede Yapılır?

Elektrikli ve hibrit araçların çalışma prensibi geleneksel araçlardan daha farklı olduğu için bakım ve onarım rutinleri de daha farklıdır. Bunun için de bakım ve onarım için özel olarak konusunda uzman elektrikli araç servisi ve tamircilerinin tercih edilmesi gerekir. Tüm bakımların elektrikli ve hibrit araç konusunda alanında uzman kişilerce, uygun ekipman ile gerçekleştirilmesi oldukça önemlidir. O yüzden elektrikli ya da hibrit aracınızın ihtiyaç duyduğu periyodik bakım, onarım, sıvı kontrol ve değişimi ile klima ve jant gibi hizmetleri tek çatı altında toplayan Otopratik noktalarından elektrikli aracınızın bakım, tamir ve servis işlemlerini karşılayabilirsiniz.

Otopratik’te Elektrikli ve Hibrit Araç Bakım Hizmetleri

Otopratik, elektrikli ve hibrit araç bakımı konusunda da profesyonel ve uzman kadrosu ile aracınızın ihtiyacı olan tüm hizmetleri tek çatı altında sunmaktadır. Otopratik’te verilen hizmetler şunlardır:

  • Direksiyon Kalibrasyon ve Hidrolik Sıvısı Değişimi: Direksiyondaki açısal hataların düzeltilmesi, aracın rot işlemlerinin tamamlanması, hidrolik direksiyonlu araçlarda hidrolik sıvısının değiştirilmesi.
  • Fren Balataları ve Fren Sıvısı Değişimi: Disk frenlerin disklerinin ve balatalarının değişimi, kampana frenlerde kampananın bir bütün olarak ya da balatalarının değişimi, zamanla azalan veya görevini yerine getiremeyen sıvının tamamlanması veya değişimi.
  • Silecek ve Silecek Suyu Değişimi: Eskiyen silecek fitillerin, kırılan veya deforme olan sileceklerin değişimi, mevsime uygun silecek suyunun eklenmesi.
  • Havalandırma Sistemi Kontrolü ve Polen Filtresi Değişimi: Klima sistemi arızalarının ve onarımının yapılması, periyodik olarak polen filtresinin değişimi.
  • Lastik ve Jant Hizmeti: Ön aksam ile ilgili arızaların giderilmesi, rot ayarının yapılması, lastiklerin değişimi ve balans ayarının yapılması, jant tamiri veya değişimi.
  • Anahtar Pili Değişimi: Kilit sistemi ile ilgili arızaların giderilmesi, aracın modeline göre aracın tanıtılması ve pil değişimi.
  • Elektrikli Araçlara Özel Araç Sıvıları ve Filtrelerinin Değişimi & Sıvı Haznelerinin Kontrolü: İnvertör – konvertör soğutma sıvılarının değişimi, su soğutmalı sistem pillerde batarya soğutma sıvısının değişimi, hava soğutmalı pillerde pil hava filtresinin değişimi.
  • Kapı Menteşeleri Bakımı: Aracın hareketli parçalarının kontrolü, tamiri ve değişimi.
  • Cam Tavan Rayları bakımı: Cam tavan rayları ve araçtaki dış trimlerin kontrolü.
  • Batarya Modülleri Voltaj Kontrolü: Aracı modeline göre arıza tespit cihazının bağlanılarak çekiş bataryası modüllerin voltaj ölçümü, herhangi bir voltaj farklılığının varlığının belirlenmesi.

Elektrikli Araç Bakım Maliyeti

Elektrikli aracınız için bakım masrafları aracınızın marka ve modeli, model yılı, km’si ve genel durumu gibi konu başlıklarına göre değişiklik gösterebilir. Bunun yanında genel bir yaklaşımla elektrikli araç bakım maliyeti için kaliteli hizmete odaklanılması önerilir. Elektrikli araç bakımı konusunda uzman olmayan yerlerden hizmet almak daha büyük maliyetlerle karşılaşmaya neden olabilir. Elektrikli araç bakımı konusunda eğitimlerini tamamlamış, tecrübeli teknisyenlerden destek almak üzere Otopratik mağazalarını tercih edebilirsiniz. Hibrit ve elektrikli otomobil bakım masrafı, bakım rutinleri ve elektrikli aracınızın ihtiyaç duyduğu tüm servis işlemleri için size en yakın Otopratik araç servis noktasını online olarak görüntüleyebilir, online randevu talebi oluşturabilir ve fiyat bilgisi edinebilirsiniz.