Otopratik Logo
close hamburger menu
Dsc (Dinamik Denge Kontrolü) Nedir?

Dsc (Dinamik Denge Kontrolü) Nedir?

Dsc (Dinamik Denge Kontrolü) Nedir?

Günlük hayatta en çok kullanılan ulaşım araçları otomobillerdir. Şahsi kullanımı mümkün kılan bu araçlar, zaman içerisinde gelişimine sürekli olarak devam eden cihazlardır. Geliştirilen sürüş donanımları, hem seyahat deneyimini farklı bir noktaya taşır hem de güvenliği maksimum seviyeye çıkarır. Fakat araçlarda yer alan bu donanımlardan maksimum verimi almak yalnızca düzenli araç bakımı ile sağlanabilir. Güvenlik donanımı araştırmasında kişilerin karşısına DSC kavramı çıkar. Araç sahiplerinin çok fazla duydukları konular arasında DSC ilk sırada yer alır. Bu anlayış ile DSC hakkında merak edilen pek çok konuyu yazımızda derinlemesine inceledik. 

Dsc (Dinamik Denge Kontrolü) Nedir?

Dsc Nedir?

DSC, dinamik denge kontrolü teriminin kısaltmasıdır. DSC özellikle de virajlarda veya sürüşe elverişsiz olan alanlarda, aracın daha rahat bir şekilde kontrol edilmesini mümkün kılan sistemdir. Sürücü hareketlerini ve araç momentini rahatlıkla hesaplayan DSC sistemi, aracın kaydığını veya yoldan saptığını fark edebilir. DSC sistemi aracın kaydığını fark ettiği zaman, iç veya dış kısımda yer alan tekerleklerin fren baskısını artırır. Bu sayede aracın kayması engellenir. Dinamik denge kontrolü sürüşe elverişli veya bir diğer deyişle uygun olmayan yol koşullarında dahi aracın ideal şekilde seyr etmesini sağlar. Aracın normal seyrinde gitmediğini veya zorlu bir arenada olduğunu ise, tekerlek açıları ve dönüş hızından alınan veri sonucu analiz eder. Sürücülere verimli bir yol tutuşu sunmak için, DSC sistemi otomatik olarak devreye girer. DSC sisteminin devreye girdiği noktada gereken işlemlerin yapılmasında ADC sisteminden destek alınır. 

Dsc Ne İşe Yarar?

Dinamik denge kontrolü, aracın kontrollü şekilde ilerlemesini sağlayan önemli bir donanımdır. ABS ve ADC ile ortak çalışan dinamik denge kontrolü, araç tekerleklerine iletilen gücü kontrol eder. Bunun yanı sıra, aynı anda aracın direksiyon açısını ve dengesini de sağlamada rol oynar. Üretilen yeni araç sistemlerinde, her bir tekerlek için ayrı bir fren kontrolü tasarlanır. Bu da kayma durumundaki aracın  yalnızca ön ve arka sistemlerinin fren yapmasını geride bırakır. Bu yeni sistemler sayesinde gerek duyulduğu takdirde, tekerleklere tek tek fren baskısı oluşturulur.  Bu sayede dinamik denge kontrolü sistemi, aracın savrulmaması ve kaymaması için gerekli güçte ve zamanda fren yapabilir. 

Dsc Ne İşe Yarar?

DSC Nasıl Çalışır?

Dinamik denge kontrolü ve benzeri destek ve güvenlik sistemleri anlık olarak sürücü hareketlerini takip eder ve sürekli bu hareketleri analizden geçirir. Otomobilin hız seviyesini, hareket alışkanlıklarını, tekerleklerin mevcut konumunu ölçer. Bu sayede  anlık olarak istatistikler oluşturur. Aracın hangi arenada ve hangi koşulda ideal hareketinin ne olduğunu bilir. Ama dinamik denge kontrolünün asıl ilgilendiği aracın hangi durumda olmaması gerektiğidir. Bir saniyeden dahi hızlı bir süre içerisinde yapılan bu analizler sonucunda aracın aracın kayan tarafı tespit edilir. Ardından kaymanın durması için gerekli fren sistemleri devreye sokulur. 

DSC sisteminin çalışması bir ekibe dayanır. Bu sebeple sistemin ideal şekilde işlemesi ancak diğer sistemler de tam performans sergilerken mümkündür. Yol tutuşunuzda aksamalar fark ediyorsanız veya DSC sisteminin geç devreye girdiği durumlar gözlemlediyseniz, size en yakın Otopratik noktasına uğrayabilirsiniz. Aracınızı Otopratik noktasına götürmeden önce akıllı cihaz üzerinden oto servis randevusu alabilirsiniz. Aynı zamanda kolayca oto servis fiyat listesine de ulaşabilirsiniz.