Otopratik Logo
close hamburger menu
Elektrikli Araç Şarj İstasyonları

Elektrikli Araç Şarj İstasyonları

Elektrikli arabaların giderek popüler hale gelmesi ile birlikte elektrikli araç şarj istasyonlarına olan talep de arttı. Bu durum dünya genelinin yanı sıra Türkiye’de de pek çok elektrikli araç şarj istasyonu oluşturulmasına neden oldu. Elektrikli araca sahipseniz, sizin için hazırladığımız yazı sayesinde, yol kenarında, alışveriş merkezlerinde veya iş yerlerine yakın konumlarda bulunan şarj istasyonları hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz. Elektrikli araç şarj istasyonları için merak edilen pek çok konuyu sizin için inceledik.

Elektrikli Araç Şarj İstasyonları Nasıl Çalışır?

Elektrikli araç şarj istasyonları nasıl çalışır sorusunun cevabı geniş kitlelerce araştırılıyor. Elektrikli bir arabayı şarj etmek telefon şarj etmek kadar pratik görünse de aslında pek öyle değil. Çünkü araçları şarj etme sırasında verimliliği, maliyetleri ve harcanan süreyi etkileyen birçok unsur var.Şarj istasyonlarında uluslararası standartlara göre düzenlenmiş iki farklı şebeke mevcut. Bunlar, alternatif akım (AC) ve doğru akım (DC).

  • Alternatif Akım (AC)

Standart ev prizlerini de içinde barındıran AC şebekeleri, elektrikli bir aracı şarj etmenin en tasarruflu yolu. Bunun yanı sıra,  bu işlem uzun sürdüğü için aynı tasarrufu zaman açısından sağlayamayabiliyor. AC tipi şarj istasyonlarında şebekeden gelen alternatif akım araç üzerinde yer alan bir dönüştürücü yardımıyla doğrusal akıma çevrilerek bataryaya iletiliyor.

  • Doğru Akım (DC)

Yüksek hızlı şarj olarak da tanınan DC istasyonları aracın batarya kapasitesine göre 1-4 saat arasında tam olarak şarj olmasını mümkün kılıyor. Şebekedeki alternatif akım istasyon üzerinde doğru akıma dönüştürüldükten sonra araç bataryasına iletilen elektrik akımı sağladığı için AC şarj tipine göre daha hızlı şarj dolumu yapıyor. DC şarj istasyonlarının kapasitesi 24 kW ile 175 kW arasında farklılık gösteriyor. DC akımında elektrikli araç şarj istasyonu kurulum maliyeti daha fazla olduğu için AC şebekelerine göre daha masraflı olabiliyor.

Elektrikli Araç Şarj İstasyonları Nasıl Çalışır?

Türkiye’de Elektrikli Araç Şarj İstasyonları Nerede Bulunur?

Türkiye’de elektrikli araçların zaman içerisinde yaygınlaşması şarj istasyonlarına yapılan yatırımlar da artmasına neden oldu. Türkiye’nin yedi bölgesinde de yer alan elektrikli araç şarj istasyonları Haziran 2020 itibariyle 61 ilde 800’den fazla noktada hizmet vermeye başladı. Türkiye’de elektrikli araçlara olan ilginin artış göstermesi ile birlikte şarj istasyonlarının sayısı da gün geçtikçe artırılıyor. Türkiye’de elektrikli araç istasyonları nerede bulunur sorusuna; Günümüzde Türkiye’de 3 bin 457 şarj istasyonu vardır şeklinde cevap verilebiliyor. Bu elektrikli araç şarj istasyonlarının 818’ini özel kullanım amaçlı şarj istasyonları olarak tanıtılabilir. 2 bin 639’unun halka açık olduğu şarj istasyonları oldukça büyük ilgi görüyor. Fakat yerli  bir otomobil olan TOGG’un 2023 yılında banttan inmesi ile birlikte elektrikli araç şarj istasyonlarının satışlarının artması 2023 yılı beklentileri içerisinde. Türkiye genelindeki elektrikli araç şarj istasyonlarının 3’te 1’i İstanbul’da bulunuyor. İstanbul’da yapılan son araştırmalarca mevcut olan şarj istasyonu sayısı 1265 şeklinde ifade edilebilir. Peki, Türkiye’de en çok nerede elektrikli araç kullanılıyor? Türkiye’de aktif olarak trafikte boy gösteren elektrikli araç sayısı 6 binin üzerinde.

Otopratik Elektrikli Araç Şarj İstasyonu

Otopratik Elektrikli Araç Şarj İstasyonu

Türkiye genelinde pek çok şehirde Otopratik elektrikli araç şarj istasyonu yer alıyor. Aracınızı şarj etmek için götürdüğünüz Otopratik servislerinde aynı zamanda aracınızın bakımını da yaptırabilirsiniz. Bu işlem servis alanına gitmeden önce oto servis randevusu alabilirsiniz. Akıllı cihaz üzerinden randevu almanın dışında oto servis fiyat listesini de önceden inceleyebilirsiniz.