Otopratik Logo
close hamburger menu
Fren Limitörü Nedir?

Fren Limitörü Nedir?

Fren limitörü nedir sorusu, pek çok araç sahibinin cevabını merak ettiği teknik sorulardan biri. Özellikle eski model araçlarda bulunan (bazı markalar yeni modellerde de kullanıyor) fren limitörü hakkında bilgi arayanlar için fren limitörü tanımıfren limitörü arabanın neresindefren limitörünün bozulduğu nasıl anlaşılıraraç muayenesinde fren limitörü ve fren limitörü fiyatları gibi konu başlıklarını inceledik. 

Fren Limitörü Ne Demek ve Fren Limitörü Ne İşe Yarar?

Elektronik fren sistemine sahip olmayan araçlarda kullanılan bir sistemdir. Fren limitörünün işlevi, fren pedalına basıldığında kademeli ve dengeli bir şekilde yavaşlayarak durmayı sağlamaktır. Fren limitörünün önemi, tekerleklere durma işlemi için dengeli bir kuvvet uygulamasından gelir. Aksi halde yani fren limitörü olmayan ya da bozuk olan bir araç, özellikle hızlı iken durmak istediğinde savrulur hatta takla atabilir. Fren limitörü, uygulanan kuvvetin şiddetini %20 azaltarak savrulmayı büyük ölçüde önler. 

Fren Limitörü Tanımı

Yukarıda fren limitörünün ne işe yaradığından ve temel özelliğinde bahsettik ama daha detaylı bir şekilde fren limitörü tanımı yapalım:

ABS fren sistemine sahip olmayan araçlarda önde disk - arkada kampana ile frenleme yapılır. Ancak kampana, daha hafif tutarken disk daha hızlı ve sert tutar. Siz, aniden frene bastığınızda (özellikle yüksek hızda) ön taraf hızla dururken arka taraf daha yavaş durur. Bu da savrulmaya hatta hızınıza bağlı olarak takla atmaya neden olur. İşte tam da bu nedenle yani kampana ile disk yapısını dengelemek için fren limitörü icat edilmiş. Özetle; fren limitörünün tanımı; ABS sistemine sahip olmayan disk-kampana sistemine sahip olan araçlarda frenlemeyi dengeli şekilde tekerleklere ileten bir parça şeklindedir. 

Fren Limitörü Tanımı

Her Araçta Fren Limitörü Var mı? / Fren Limitörü Arabanın Neresinde?

ABS fren sistemi, fren limitörü adı verilen parçanın işlevini yapacak şekilde geliştirilmiş bir teknoloji sunar. Ancak ABS fren sistemine sahip olmayan araçlarda fren limitörü kullanılıyor. Özetle; ABS sistemine sahip olmayan, ön disk – arka kampana frenli araçlarda fren limitörü bulunur. Araçta fren limitörünün bulunduğu yer ise ön ve arka frenler arasındaki hidrolik yağ hattıdır. 

Fren Limitörü Arızaları

Frene basıldığında aracın kayması, istenen sürede yavaşlama ve durma yapamaması gibi pek çok belirti ile fren limitörü arızası kendini gösterir. Fren limitörü arızası belirtileri, genellikle fren kaynaklı diğer arızaların belirtilerine çok benzer. Bu nedenle teknik anlamda uzmanlık, deneyim ve gerekli malzemeye sahip olmadan bu konuda karar vermek zordur. Fren limitörü arızası nasıl anlaşılır ve fren limitörü arızalanırsa ne olur gibi soruların yanıtlarını da açalım:

1. Fren Limitörü Arızası Nasıl Anlaşılır?

Arızalı veya hatalı limitörü teşhis etmek için, normalden daha farklı frenlemeler yaparak arabanın tepkilerinin dönme durumunu ölçmeniz gerekir. Gözle yapılabilen bu testler için uzmanlığa ihtiyaç var. Ancak kendi başınıza fren limitöründe sorun var mı diye bakmak için boş bir alanda belirli hızlarda ani frenleme yapın. Dışarıdan biri de sizi izlesin. Siz, fren yaparken 3 teker dönüyor 1 tanesi kitlemiş ya da ikisi kilitlenmiş gibi bir tablo varsa fren limitörü arızalanmış olabilir. Fren limitörü arızasını anlamak için uzman desteği almanızı öneriyoruz. Hatta aracınızda fren limitörü varsa sıklıkla kontrol ettirmeniz tavsiye edilir. 

2. Fren Limitörü Arızasının Nedeni Nedir?

Mekanik bir parça olan limitör, zamanla aşınabilir ve okside olabilir. Buna bağlı sorunlar çıkabileceği gibi içinde yaylardan biri de kopmuş olabilir. Yüksek hızda sıklıkla frenleme yapmak da bu parçanın zarar görmesine ya da daha hızlı yıpranmasına neden olabilir. 

Fren Limitörü Arızasının Nedeni Nedir?

3. Fren limitörü Arızalanırsa Ne Olur?

Fren limitörü arızasının sonuçları konusu çok önemlidir. Bu küçük parçanın işlevi, güvenli sürüş açısından hayatidir. Bir kaç maddede fren limitörü arızasının sonuçlarını değerlendirelim:

  • Güvenli Sürüş ve Fren Limitörü:

Fren limitörü arızalanırsa öncelikle güvenli sürüş konusunda önemli bir tehdit ortaya çıkar. Araç özellikle hızlı seyrederken durmak istediğinde savrulur. Hatta bazen çok yüksek hızla ilerlerken aniden durmak istediğinde takla atabilir. 

  • Motor Ömrü ve Fren Limitörü:

Motor ömrüne doğrudan etki etmese de araçta özellikle süspansiyon sistemi ve fren sistemine bağlı parçaların zarar görmesine zemin hazırlar. Fren limitörü fiyatı veya fren limitörü değişim fiyatı nispeten makul iken değişmeyen parçanın neden olacağı masraf çok daha fazladır. 

  • Araç Muayenesinde Fren Limitörü Konusu

Eğer aracınızın fren limitörü sorunlu ise ve Devlet tarafından zorunlu tutulan yıllık araç muayenesinde yapılan testler sonucunda aracınız muayeneden geçemez. Çünkü fren limitörü, güvenli sürüş için son derece hayati bir parçadır. Eğer fren limitöründe sorun varsa araç, dengeli bir şekilde yavaşlayamaz. Hem savrulur hem de üretici tarafından belirlenen güvenli fren mesafesi sağlanamaz. 

Fren Limitörü Fiyatları / Fren Limitörü Değiştirme Fiyatları

Fren limitörü fiyatları markaya ve ürünün özelliğine göre değişiklik gösterebilir. Burada üreticinin verdiği bilgiler ışığında fren limitörü seçimi yapılması önemlidir. Fren limitörü değişim fiyatı için otopratik.com.tr üzerindeki araç bakım fiyat listesi sayfasına bakabilirsiniz. Otopratik güncel fiyat listesi ile fren limitörü fiyatlarını, değişim hizmet bedelini görebilir ve online olarak fren limitörü değişimi için araç bakım randevusu alabilirsiniz. Ayrıca WhatsApp hattını da randevu almak ve fiyat öğrenmek için kullanabilirsiniz.