Otopratik Logo
close hamburger menu
Motor Arıza Lambası Neden Yanar?

Motor Arıza Lambası Neden Yanar?

Motor Arıza Lambası Neden Yanar?

Motorlu araçlarda zamanla farklı arızalar söz konusu olabilir. Araç bakımlarını aksatmamak, doğru kullanım kurallarına uymak arızalarla karşılaşma sıklığını azaltabilir. Buna rağmen mekanik aksamdan oluşan araçların zamanla eskiyen ve yıpranan parçalar nedeniyle arıza göstermesi de normaldir. En sık rastlanılan ve kullanıcıların en çok korktuğu arızalardan biri ise motor arızasıdır. Motorun arızalı olduğunu gösteren farklı belirtiler vardır. Bunlardan en önemlisi ve mutlaka dikkate alınması gerekeni de motor arıza lambasının yanması durumudur. Peki, motor arıza lambası neden yanar?

Motor Arıza Lambası Neden Yanar?

Motor Arıza Lambası Nedir ve Ne İşe Yarar?

Motor ışığı neden yanar sorusuna yanıt arayanlar için önce bu ikaz lambasını tanımak gerek. 1990’lı yıllardan sonra motorlu araçlarda sensör kullanımı başlamış ve yaygınlaşmıştır. Bu sensörle beyin adı verilen elektronik yapıya bağlanmış ve önceden belirlenmiş referans değerlerle uyum gözetecek şekilde kontrol mekanizmaları haline getirilmiştir. Motor arıza lambası da ilgili sensörlerle bağlı olarak çalışır. Referans olarak girilen fabrika değerleri ile uyuşmayan bir durum tespit edildiğinde yanan motor ikaz lambası, kullanıcıyı uyarır. Motor arızalarının erken tespiti için çok önemli bir sensördür. Motor arıza lambası yandığında bunu mutlaka dikkate almak gerekir. Burada önce motor arıza lambası söndürme yerine arızanın nedeni bulunmalıdır. Dizel motor arıza lambası neden yanar ya da benzinli, LPG’li araçlarda motor arıza lambasının yanmasının nedenleri gibi sorularla oto servisten destek alabilirsiniz.

Motor Arıza Lambasının Yanmasının Nedenleri Nelerdir?

Kullanıcılar, motor arıza lambası sarı yanıyor ya da kırmızı yanıyor gibi arayışlarla sorularına cevap bulmaya çalışır. Burada renkler de önemlidir ve farklı anlamlar ifade eder. Ancak temelde motor arıza lambası yanmasının nedenleri şöyle özetlenebilir:

  •     Hava akış sensörü arızaları (MAF)
  •     EGR valfi arızası
  •     Oksijen (Lambda) sensörü arızası
  •     Katalitik konvertör arızası
  •     Yakıt enjektörleri arızası
  •     Buji ve buji kablosu arızası
  •     Akü bitmesi / arızası

Motor Arıza Lambasının Yanmasının Nedenleri Nelerdir?

Motor Arıza Lambası Renkleri ve Anlamları

Sarı Yanan Motor Arıza Lambası: Motorunun çalışması ile ile sorun olabilir.

Kırmızı Yanan Motor Arıza Lambası: Motor arıza lambası kırmızı yanıyor ise mutlaka ciddiye alın. Motorun hatayı tespit etmeye bile izin vermeyecek derecede büyük bir sorunu olduğunu gösterir.

Motor Arıza Lambası Yanıyorsa Ne Yapmalı?

Bazen sıradan bir sensör ya da sistem hatası sonucunda motor arıza lambası yanabilir. Bu durumda genellikle kısa süre sonra kendiliğinden söner. Ancak çoğunlukla durum böyle değildir. Aracınızın motor arıza lambası yanıyorsa mutlaka size en yakın Otopratik servisinden destek almanız önerilir. Bu amaçla online olarak oto servis randevusu alabilirsiniz. Önceden oto servis fiyat listesine de online olarak bakabilirsiniz.