Otopratik Logo
close hamburger menu
Rodaj Nedir? Rodaj Nasıl Yapılır?

Rodaj Nedir? Rodaj Nasıl Yapılır?

Rodaj Nedir? Rodaj Nasıl Yapılır?

Motor içerisinde bulunan pek çok parça, metal gibi sert materyallerden üretilir. Piston gibi parçalar araç içerisinde daima birbirleriyle temas halindedir.  Bu temas esnasında, birbiri ile tam olarak uyumlu olmayan parçalar, sürtünme ile hasar alır. Temasın hasar oluşturmaması hususunda devreye rodaj girer. Fransızca bir sözcük olan rodaj, dilimize “alıştırma” olarak girmiştir. Yani rodaj işleminde motor parçalarının birbirine alışması sağlanır. Aracınızın işleyişinin düzgün olup olmadığını kontrol etmek için yılda bir defa Check Up hizmetinden yararlanabilirsiniz. Rodaj işlemini de yaptırabileceğiniz Oto Check- Up hizmeti sayesinde aracınızın ideal şekilde çalıştığından emin olabilirsiniz. Araç kullanımı için önemli olan rodaj ne demek, nasıl yapılır gibi soruların yanıtları yazımızın devamında sizleri bekliyor. 

Rodaj Nedir? Rodaj Nasıl Yapılır?

 

Rodaj Nedir?

Rodaj nedir, sorusunun yanıtı araç sahipleri tarafından merak ediliyor. Rodaj, bir uyumlama işlemidir. Motor ve motora bağlı olan parçaların birbiriyle uyumlu hale gelmesi önemlidir. Bu uyumun sağlanması için alıştırma yapılması gerekir. Bu alıştırmanın süreci, araç modellerine ve parça çeşitliliğine bağlı olarak değişir. Bunun yanı sıra  araç içerisinde yer alan fren ve debriyaj gibi parçalar da birbiri ile alıştırmaya ihtiyaç duyar. Aynı zamanda alıştırma süreci, aracın sıfır olarak kullanılmaya başlandığı süreç dışında, parça değişikliği durumunda da gerek duyulan bir işlemdir. Peki, motor rodajı nedir? Rodaj işlemi farklı parçalar arasında gerçekleştirilir. Motorun diğer parçalara uyum sağlaması için yapılan bu işlem ile, sürüş deneyimi maksimuma çıkarılabilir. 

Rodaj Nasıl Yapılır?

Rodaj nedir, sorusuna cevap verdik. Bununla bağlantılı olarak rodaj nasıl yapılır konusu da önemli. Motoru diğer parçalara ve araca alıştırma süreci ortalama 1500 kilometre sürer. Bu süre içerisinde yapılması gerekenler aşağıdaki gibi listelenebilir;

  • Motor çalıştırıldıktan sonra bir süre yeterli sıcaklığa gelmesi beklenmelidir. 
  • Araç kullanımında gaz pedalına sert ve güçlü olarak basmaktan kaçınılmalıdır.
  • Yavaşlama ve hızlanma gibi işlemler hızlı şekilde değil yavaş şekilde  yapılmalıdır.

Aynı zamanda aracın 3000 devir üzerine çıkmaması da tavsiyeler arasındadır. Frene bağlı olan diskler ve diğer aktarma ekipmanlarının ömrünü uzatmak mümkündür. Bunun için ilk 1000 kilometre boyunca rodaj yapılmalıdır. Bu süre içerisinde özellikle ani fren yapmaktan kaçınmak gerekir. 

Rodaj Nasıl Yapılır?

Motosiklet Rodajı Nasıl Yapılır?

Rodaj işlemi araçların yanı sıra motosikletlere de yapılır. Peki, motosiklet rodaj nedir? Yeni bir diğer deyişle sıfır  kilometre motosikletler içerisinde yer alan parçaların birbiri ile uyumlu hale getirilmesi için yapılan işleme motosiklet rodaj denir. Motosiklet kullanıcıları motosiklet rodajı nasıl yapılır sorusunun yanıtını da ararlar. Motosiklet için rodaj işlemi yaparken motorun devrinin devamlı olarak değiştirilmesi gerekir. Motorun sürekli aynı devirde çalıştırılması ısınmasına neden olur. Aynı zamanda, motosiklet rodajı için normalden biraz daha sert bir yağ kullanılır. Bu nedenle işlem sırasında motora fazla yüklenmek zarar verici olabilir. Rodaj yaparken motosikleti zorlamayacak düz bir alan tercih edilmelidir. Bu sayede motosiklet işlem sırasında ısınmaz veya zorlanmaz.

Yeni aldığınız aracı ideal şekilde kullanmak için rodaj işlemi yaptırmalısınız. Bunun için uzmanlardan destek almak avantaj sağlayacaktır. Online şekilde  oto servis randevusu alarak, size en yakın konumdaki Otopretik servisine gidebilirsiniz. İşlem öncesinde sitede yer alan oto servis fiyat listesini  inceleyebilirsiniz.