Otopratik Logo
close hamburger menu
Araba Neden Hararet Yapar?

Araba Neden Hararet Yapar?

“Araba neden hararet yapar” sorusu, pek çok araç kullanıcısının yanıtını merak ettiği sorulardan biri. Araçta hararet sebepleri, farklılık gösterse de genellikle benzer nedenlerle bu durum ortaya çıkıyor. Daha detaylı bilgiye geçmeden önce arabada hararet göstergesi nerede ve araba hararet yaparsa ne olur sorularının yanıtlarına değinelim...

 
Araç Motoru Neden Hararet Yapar?

Pek çok sürücü, özellikle yaz aylarında hararet yapan araba sorunu ile karşı karşıya kalır ya da bu konuda endişe duyar. Öncelikle; “hararet” kelimesi, bir şeyin fazla ısınıp çalışamaz hale gelmesi şeklinde tanımlanabilir. Peki, arabada hararet ne anlama gelir? Burada da motorun çalışması için gereken enerji ortaya çıkarken fazla ısınma söz konusudur. Bu ısınma bir süre sonra motorun ve ona bağlı parçaların işlevini kaybetmesine veya zarar görmesine neden olabilir. Sürüş güvenliği ve motor ömrü için araçta hararet konusuna dikkat etmek önemlidir. Harareti önlemek üzere araca eklenmiş olan parçaların bakımına da özen gösterilmesi gerekir.

Araç Motoru Neden Hararet Yapar?

Arabada hararetin nedenlerini şöyle açıklayabiliriz:

Motor parçaları, aracı çalıştırmak için bir dizi hareket içindedir. Bu hareket sırasında ortaya çıkan enerji, motorun ve dolayısıyla aracın hareketi için gereklidir. Ancak enerji ortaya çıkarken bir ısınma da söz konusu olur. İşte bu ısınma, parçaları eritir - yakar ve motorun çalışmasını önler. Makine mühendisleri, zamanla bu ısınmayı önlemek üzere bazı parçaları kullanmanın önemini fark etmiş ve bu parçaların da gelişmesiyle birlikte hararet kontrol altına alınmıştır. Bu parçaların bakımı bu nedenle çok önemlidir. Peki, ısınmayı kontrol altına almak için araçta görev yapan parçalar hangileridir ya da arabada harareti ne önler?

 
Araçlarda Soğutma Sistemi Parçaları

Motorun çok ısınması malzemeleri eritir. Bu nedenle aşırı ısınma istenmez. Araçta aşırı ısınmayı önlemek için de bazı parçalardan destek alınır. Bunlar aşağıdaki gibidir:

 
Soğutma sıvısı

Motorlu araçlarda, yağlar ve sıvılar çok önemlidir. Harareti motordan uzaklaştırmak ve motoru istenen şekilde çalışma ısısında tutmak üzere kullanılan sıvıya da soğutma sıvısı denir.

 
Soğutma pompası

Soğutma sıvısının devirdaimi için çalışır. Pompanın dönme hızı ile soğutma suyunun devirdaim hızı benzerdir.

Soğutma pompası
Radyatör

Soğutma sıvısını soğutan mekanizmadır. Soğutma suyunun akacağı kanallara sahiptir. Sıvı pompadan geçtikten sonra motora gider, soğutma yaparken ısınır ve radyatörde soğur.

 
Termostat

Radyatöre gidecek olan debi miktarını ayarlamakla görevlidir. Pompadan gelen suyun ne kadar ısındığını ölçer. Motor istenen sıcaklığın üstüne çıktığında termostat devreye girer.

 
Hararet Müşürü

Hararet müşürünün görevi, soğutma suyu sıcaklığını belirleyip motor kontrol ünitesine bildirmektir.

Bu parçaların değişim fiyatları hakkında bilgi almak üzere Otopratik Servis Fiyat listesine bakabilirsiniz.

Özetle; araçlarda, ısınmayı kontrol altına almayı sağlayan motor hararet müşürü ve hararet göstergesi gibi önemli parçalar bulunur. İşte bu parçaların uyumlu ve sağlıklı çalışması ile hararet önlenebilir. Tahmin edeceğiniz üzere söz konusu parçalarda sorun olması da motorun hararet yapmasına neden olabilir. Araç bakımı yaptırarak soğutma ekibinin durumunu kontrol edin.

 
Motor Neden Hararet Yapar?

Şimdi, araba neden hararet yapar sorusuna verilebilecek yanıtları listeleyelim:

1. Soğutma Ekipmanı Sorunları

  • Harareti önleyen parçalarda sorun olması ise en yaygın görülen sebeptir. Bunlardan bazılarını şöyle listeleyebiliriz:
  • Hararet müşürünün bozuk olması (Müşürün yanlış ölçüm yapması, radyatör fanının devreye girmesini engeller ve bu da hararetin yükselmesine neden olabilir)
  • soğutma suyunun yetersiz olması
  • soğutma fanının çalışmaması
  • vantilatör kayışının kopması
  • devirdaim pompasının bozulması
  • sıvı kaçağı olması
  • soğutma sıvısı içinde hava olması
  • korozyon nedeniyle radyatör içinde tıkanma olması

2. Sürücü Hataları

Aracı kullanım biçimi de motorun daha sık hararet yapmasına neden olabilir. Yanlış vites değiştirme,  motoru fazla  zorlama, uzun saatler boyunca yüksek hızda ilerleme gibi nedenlerle de motor, hararet yapabilir.

 
Motor Hararet Yaparsa Ne Yapmalı?

Hararet yükseldiğinde aracı durdurup rölantide bırakmayın. Çünkü bu durumda radyatör soğumayacak ve ama motor çalıştığı için ısı artışı devam edecektir. Yapmanız gereken şey, ayağınızı gazdan çekin ve ilerlemeye devam ederek yavaşça durun. Aracın tüm camlarını açıp ısıtıcıyı açmanız da motor suyu sıcaklığını düşürmenize yardım eder. Daha sonra da soğutma sistemini kontrol edin. Ancak burada ısınan parçalar size de zarar verebilir. Buna dikkat edin.

 
Yolda Kalmamak İçin Soğutma Sistemine İyi Bakın!

Soğutma sistemi bakımı için aşağıdaki parçaların bakımını ve kontrolünü yaptırın:

  • Radyatör hortumu kontrolü,
  • Antifiriz suyu değişimi,
  • Hararet müşürü ve göstergesi kontrolü
  • Soğutma suyu kontrolü
  • Soğutma fanı kontrolü ve bakımı

 

Aracınızla ilgili her sorunun çözümü için uzman desteği almak üzere Otopratik mağazalarını tercih edebilirsiniz. Önceden fiyat bilgisi edinmek üzere de otopratik.com.tr’den online randevu alabilirsiniz. Ayrıca WhatsApp üzerinden de fiyat teklifi isteyebilir ve dilerseniz hemen randevu alabilirsiniz.