Otopratik Logo
close hamburger menu
Akü Alırken Nelere Dikkat Edilmeli

Akü Alırken Nelere Dikkat Edilmeli

Akünün ömrü bittiğinde yeni akü almak gerekir. Peki, nasıl bir akü almak gerekir? Pek çok kişi, akü seçimi nasıl yapılır, bilmiyor. Herhangi bir akünün işini göreceğiniz sananlar da çok. Oysa akü seçiminde dikkat edilmesi gerekenler önemli. Bunlara dikkat edilmezse aracın elektrik sistemi ile ilgili arızalar yaşamak, akünün istenen performansı sunmaması, akünün araca takılmaması gibi pek çok sorunla karşılaşılabilir. Peki, akü alırken neye dikkat etmeli?

Burada iki ana madde önemlidir. Bunlardan birincisi otomobilin yapısına uygun akü seçimidir diğeri de önceki aküye benzer özelliklerde akü seçmektir. İkisi aynı şey mi; hayır! Çünkü aracınıza sonradan eklediğiniz park sensörü, ses sistemi gibi elektrik tüketen parçalarla aracınızın akü ihtiyacı değişmiş olabilir. Özellikle kış mevsiminde yolda kalmamak için akü bakımı çok önemlidir. Burada uzman desteği alarak en doğru aküyü tercih etmek önemlidir.

Eskisine Benzer Akü Alıyor muyum?

Akü alırken nelere bakmalı sorusu sıklıkla soruluyor. Aslında aracın uzun süre kullandığı bu parçanın seçiminde dikkatli davranmak çok da önemli.

Araca Uygun Akü Seçmeli!

Aracınızın elektrik kullanım alışkanlığını göz önüne alarak akü seçmeniz önerilir. Burada yine üreticinin verdiği akü bilgisi çok önemlidir. Ancak bazen araca eklenen bazı yeni özellikler nedeniyle daha farklı bir akü ihtiyacı doğabilir.

Araca Uygun Akü Seçmeli!

Eski Akü İle Benzer Özelliklerde Akü Seçilmeli!

Akü alırken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, alınacak akü ile önceki akünün benzer nitelikte olmasıdır. Başka bir deyişle üreticinin belirlediği özelliklerdeki yani aracın fabrika çıkışında takılı olan aküsü ile aynı özelliklerdeki akü alınmalıdır. Burada aşağıdaki detaylara dikkat edilmelidir:

  • Tip olarak bir starter akü için iki akü de sulu tip akü olmalıdır.
  • AGM akü - EFB akü - ağır hizmet tipi akü gibi özellikler de göz önüne alınmalıdır.
  • Eski akü ile benzer marş değerleri ve kapasitesine sahip olmalıdır.
  • Start - Stop akü yerine sulu tip akü alınıp kullanılmaz.
  • Sulu tip akü yerine EFB tip akü de kullanılabilir.

Eskisine Benzer Akü Alıyor muyum?

Yukarıda eskisine benzer akü olmalı dedik ama bunu nasıl anlayacaksınız? Bu konuda birkaç ipucu da paylaşalım.

  • Akü kataloğuna bakın.
  • Akü fiziksel kriterlerine iyice bakın. Örneğin boyutları eski aküye benzer mi / hold-down dediğimiz uzun ve kısa kenarlarda bulunan akünün sabitlenmesine destek veren çıkıntılar aracınıza uygun mu / Akü kutup başları ölçü ve tip olarak eskisi ile benzer mi?

Akü ile ilgili iki önemli konu:

Akü seçiminde dikkat edileceklerden bahsettik ama akünün yanlış seçiminden kaynaklı sorunların da üstünden geçelim:

1. Akü araç tüketiminin çok üstünde bir kapasiteye sahip olmamalı!

Burada özellikle dikkat edilmesi gereken husus, alternatörün bu aküye uygun olup olmadığıdır. Alternatörün yetersizliği akünün yeteri kadar şarj edilmemesine neden olur. Ayrıca aracın elektrik kablo sistemi söz konusu yeni yüksek kapasiteli aküye uygun olmadığı için alternatörün yüksek akımlarla uzun süreli yapacağı beslemeler esnasında kablolar aşırı ısınır ve zarar görür. Bu, nadiren kablo yanıklarına da neden olur.

Akü araç tüketimine yetersiz kalmamalı!

Eğer seçilen akü, aracın elektrik tüketimine karşılık veremiyorsa kış aylarında marş basma sorunu yaşanabilir.

Akü seçiminin doğru yapılması sonrasında yapılacak işlem araç şarj sisteminin doğru çalışıp çalışmadığının kontrolü olmalıdır. Bu kontrol her zaman tam şarjlı bir akü kullanılarak yapılmalıdır.

Akü kaç yılda değişmeliakünün bittiği nasıl anlaşılırakünün ömrü kaç yıl soruları için sitemizdeki diğer yazıları inceleyebilirsiniz.

Akü seçiminde ve akü takılması işleminde Otopratik uzmanlığına güvenebilirsiniz. Otopratik araba servis fiyatları için online olarak teklif alabilir ve oto servis fiyat listesini inceleyebilirsiniz.