Otopratik Logo
close hamburger menu
Fren Pedalı Neden Boşalır?

Fren Pedalı Neden Boşalır?

Fren pedalı neden boşalır sorusu ya da fren pedalında boşluk var şikayeti için araştırma yapanların ihtiyaç duyacağı bilgileri derledik. Bakalım fren pedalı boşalmasının nedenleri neler?

Hidrolik Frenlerde Fren Boşalması Sorunu!

Aracın hızlanma performansında daha önemli olanı aracın durma performansıdır. Bu nedenle fren teknolojisi büyük önem taşır. Hidrolik fren sistemleri ise bu konuda ulaşılan son nokta. Hidrolik fren teknolojisinde bir sıvı vasıtasıyla pedala uygulanan kuvvet frenlere ulaşır. Burada sıvıların sıkıştırılmaması esasından faydalanan bir teknoloji geliştirilmiştir. Ancak söz konusu sıvıların da bir kaynama noktası vardır. İşte fren pedalı boşalması durumu, tam da bununla ilişkilidir. Fren pedalının boşalmasının nedenini detaylı olarak açıklamak için önce frenleme nasıl gerçekleşiyor konusunu özetleyelim:

Araçta Frenleme Nasıl Oluyor?

Araçta Frenleme Nasıl Oluyor?

Hepimizin bildiği gibi fren pedalına basınca araba yavaşlıyor ve duruyor. Peki arka planda ne oluyor da tek bir pedal hareketi ile bu işlem sağlanıyor? Pedala basınca ana silindire uygulanan baskı hidrolik sıvının dört tekerdeki dört silindire ulaşıp sıkıştırması ile sonuçlanıyor. Burada fren kaliperi balatayı ve balata da diskleri sıkıştırarak frenlemeyi sağlıyor. Dolayısıyla sağlıklı frenleme için bu parçaların hepsi önemli. Ama fren pedalı boşalması konusunda öne çıkan parça fren hidrolik sıvısı. Peki, fren hidrolik sıvısı nedir?

Fren Hidrolik Sıvısı Nedir?

Hidrolik frenlerde frenlemeyi sağlayan sıvıya fren hidroliği sıvısı deniyor. Bu sıvı, akışkanlığı az ve kaynama noktası yüksek özel bir sıvıdır.

Fren hidroliğindeki sıvı, buharlaşmayan özel bir yapıdadır. Bu nedenle herhangi bir sıvı bu amaçla kullanılmaz. Fren hidrolik sıvısı tercihinde de kaynama noktasına bakılması önerilir. Çünkü kaynama noktası ne kadar yüksekse o kadar iyidir.

Fren Pedalı Neden Boşalır?

Fren Pedalı Neden Boşalır?

Araçta frenlemenin nasıl gerçekleştiğini ve fren hidroliğinin ne olduğunu açıkladıktan sonra esas sorumuz olan fren pedalı neden boşalır konusuna dönelim…

Frene bastığınızda pedal, hidrolik sıvısını değil içerdeki gazı sıkıştırırsa bir boşalma hissi oluşur. Bu durumda ya fren hidroliği eskimiştir ve değişmesi gerekiyordur ya da kullandığınız fren hidroliği kalitesi yeterli değildir. Peki, fren hidroliği içinde gazın ne işi var?

Fren hidroliği sıcaklığı bazı sürüşlerde özellikle de yüksek hızda sürekli seyir halinde çok ısınır. Bu ısınmada sıvı içinde buharlaşma olabilir. Buharlaşma da gaz parçalarına neden olur. İşte bu durumda fren pedalına basıldığında fren hidroliği değil içerdeki gaz sıkışır. O zaman da fren pedalına basınca istenen fren tepkisi alınamaz. İşte buna fren pedalı boşalması denir.

Peki, fren hidroliğindeki bu gaz oluşumunun nedeni nedir? Başka bir deyişle fren neden boşalır? İyi fren tepkisi için fren hidroliğinin kalitesi ve yeni olması önemli. En iyi fren hidroliği sıvısını kullansanız bile yani kaliper konusunda en iyi fren hidroliğini tercih etseniz bile zamanla sıvının kaynama derecesi azalır. Yani zamanla daha düşük ısılarda da kaynamaya başlar. Bu da buharlaşmaya ve gaz oluşumuna neden olur. Öyle ise belirli aralıklarla fren hidroliği sıvısı yenilemek gereklidir.

Fren Sıvısı Biter mi / Fren Hidroliği Biter mi?

Fren hidroliği depo kapağı açılarak yapılan kontrolde sıvı eksilmesi varsa sıvı azalmış demektir. Frene bastığınzıda tutmuyor gibi ise bu da hidrolik sıvısının azaldığına işaret edebilir. Azalan sıvının bıraktığı alanda gaz birikir ve yukarıda bahsettiğimiz gibi gaz birikimi de fren performansını olumsuz etkiler.

Fren Hidroliği Değişimi Nerede Yapılır?

Fren hidroliği değişimi için Otopratik uzmanlığına güvenebilirsiniz. Otopratik mağazalarından fren hidroliği temin edebilir ve değişim sağlayabilirsiniz. Otopratikte fren hidroliği fiyatı gibi arayışlarınız için de oto servis fiyat listesini inceleyebilirsiniz. Ayrıca online olarak oto servis fiyat teklifi alabilirsiniz. Hem fiyat almak hem de randevu almak için WhatsApp hattını da kullanabilirsiniz.